AMSTERDAM - RTL Nederland beschuldigt een student, die een iPhone-applicatie met RTL Gemist-programma's heeft ontwikkeld, van auteursrechtschending.

Dat stelt een woordvoerder van RTL, dat met maker Dennis Lexis wil spreken 'over zijn beweegredenen'.

Lexis' applicatie Uitzending haalt programma's binnen die de commerciële zender momenteel zelf via een eigen iPad-applicatie aanbiedt. De applicatie, te zien op onderstaande video, bevat een archief dat tot maximaal zeven dagen teruggaat. Het toont programma’s als RTL Nieuws, GTST, Ik hou van Holland en Bassie & Adriaan.

Omdat de applicatie uitzendingen via een webadres van RTL binnenhaalt, is deze afhankelijk van de juiste werking van de bijbehorende URL.

RTL heeft zelf tot nog toe alleen twee RTL Gemist-applicaties voor de iPad laten bouwen. Wel zijn afleveringen op een mobiel via het adres m.rtlxl.nl achteraf te bekijken.

Daar worden veel uitzendingen gratis aangeboden, maar voor de populaire programma’s moeten kleine bedragen tussen de 0,40 à 1,50 euro worden betaald. Voor de applicatie van Lexis betaalt de gebruiker eenmalig een bedrag van 1,59 euro.

'Oneigenlijk gebruik'

"De applicatie van Lexis is oneigenlijk gebruik van ons beeldmateriaal", zegt woordvoerster Kim Koppenol in een reactie. "Dat kunnen we niet toestaan. We zullen de dialoog met hem aangaan om te zien wat zijn beweegredenen zijn", aldus Koppenol, die niet op mogelijke maatregelen van RTL wilde ingaan.

Lexis zelf was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Wel zei hij zondag op iPhoneclub.nl dat hij de app met medestudenten heeft getest, en dat uitzendingen zowel via WiFi als een 3G-verbinding goed te bekijken zouden zijn.