OPTA en NMa: bellen naar mobiel wordt fors goedkoper

AMSTERDAM - De prijs voor het bellen van een vaste telefoon naar een mobiel toestel daalt vanaf 1 januari 2004 sterk. Deze daling is het directe gevolg van de verlaging van de afwikkeltarieven van mobiele belbedrijven.

Een afwikkeltarief is het bedrag dat een belbedrijf in rekening brengt voor het afleveren van telefoonverkeer op het eigen netwerk.

De hoge afwikkeltarieven waren voor OPTA en de NMa eerder aanleiding tot het starten van procedures. De NMa staakt nu haar lopende onderzoek naar de mogelijk excessieve tarieven. OPTA past haar beleid in beslechting van geschillen tussen marktpartijen aan. De vast-mobiele beller schiet hier in 2004 ten minste EUR 200 miljoen mee op.

De huidige afwikkeltarieven zullen per 1 december 2005 bijna zijn gehalveerd. De verlaging verloopt in drie stappen. De eerste daling gaat in per 1 januari 2004 en bedraagt ongeveer 20%. Zodra de nieuwe Telecommunicatiewet van kracht is, onderzoekt OPTA de mobiele markt opnieuw. OPTA verwacht, dat de tarieven vanaf eind verder zullen dalen.

Door uitspraken te doen in geschillen tussen marktpartijen heeft OPTA al eerder geprobeerd de afwikkeltarieven omlaag te brengen. Dit stuitte op bezwaar van de rechter. De NMa heeft toen het stokje van OPTA overgenomen en heeft haar onderzoek voortgezet naar de mogelijk excessieve hoogte van de afwikkeltarieven. Gezien de forse prijsverlaging staakt de NMa nu dit onderzoek. Nederland behoort tot de landen met de hoogste afwikkeltarieven in Europa.

Tip de redactie