AMSTERDAM – Ziggo heeft geen afspraken met maatschappijen als Disney en Warner Bros. om klanten af te sluiten van internet bij inbreuk op het auteursrecht.

Dat laat de provider weten tegenover NU.nl.

Donderdag werd bekend dat onder meer Disney en Warner in Nederland gepleit hebben voor het afsluiten van gebruikers bij overtredingen. Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) beschikt over concept-contracten waar dergelijke maatregelen in zijn opgenomen.

Erik van Doeselaar, woordvoerder van Ziggo, laat nu weten: “Ziggo maakt dergelijke afspraken niet en stuurt gegevens van klanten zonder rechtelijke basis nooit door aan derden.”

@Home

De onthullingen van BoF zorgden voor ophef omdat provider @Home, die tegenwoordig valt onder Ziggo, in 2006 een contract heeft afgesloten met Warner en toen beloofde klanten die in strijd met auteursrecht handelen, af te sluiten.

Dergelijke afspraken werden toen gemaakt voor bijvoorbeeld het gebruik van films voor video-on-demand. Bij @Home ging het specifiek om de dienst Movieplayz.

“We hebben, toen @Home en twee andere partijen samen verder gingen als Ziggo, overleg gehad met maatschappijen over Movieplayz”, aldus Van Doeselaar. “Uiteindelijk is besloten afspraken over het afsluiten van gebruikers niet op te nemen in de contracten.”

Nederlandse regering

In Groot-Brittannië en Frankrijk zijn regels over het afsluiten van internetters wel al van kracht. Bij overtreding kan de toegang tot het internet in die landen worden ontzegd. De Nederlandse regering heeft altijd laten weten tegen een internetverbod te zijn.

Binnenkort wordt de Telecommunicatiewet in de Tweede Kamer behandeld. Waarschijnlijk komt het internetverbod dan ook ter sprake.