AMSTERDAM – Webbrowser Firefox heeft Internet Explorer (IE) van Microsoft definitief verslagen in Europa. Was het marktaandeel in november al nagenoeg gelijk, in december was het verschil bijna 4 procent.

Dat blijkt uit gegevens van statistiekenverzamelaar Statcounter.

In totaal heeft Firefox 39,4 procent van de Europese markt in handen. IE is goed voor 35,5 procent van al het verkeer. Chrome is in Europa goed voor ruim 15 procent marktaandeel waarmee de browser de derde positie inneemt.

Statcounter meet het marktaandeel aan de hand van al het internetverkeer via de verschillende browser.

IE 8

Er was in december ook positief nieuws voor Microsoft. Internet Explorer 8 is volgens Net Applications de meest gebruikte browser wereldwijd met ruim 33 procent.

Firefox 3.6 staat op de tweede positie met 18,5 procent. IE 9, de nieuwste versie van de browser van Microsoft, blijft met 0,49 procent ver achter, maar is nog niet officieel gelanceerd. Wel liet Microsoft eerder weten te verwachten dat het totale marktaandeel van IE zal toenemen na lancering van de nieuwste versie.

Google Chrome

Allebei de statistiekenverzamelaars schrijven de grootste stijging wat betreft marktaandeel over 2010 toe aan Google Chrome. Volgens Net Applications stond Chrome in januari wereldwijd nog op 5,5 procent terwijl de browser in december goed was voor bijna 10 procent marktaandeel. Volgens Statcounter steeg Chrome in een jaar tijd zelfs van 6 naar 15,5 procent.