AMSTERDAM - Agenten van de Amerikaanse federale recherche FBI hebben eerder deze maand invallen gedaan bij verschillende internetproviders in de Verenigde Staten. Ze hopen zo meer informatie te vergaren over de aanvallen op de websites van onder andere Paypal, Visa en Mastercard.

Bij de acties zijn in Texas twee harde schijven in beslag genomen, zo valt af te leiden uit documenten die zijn gepubliceerd op de website The Smoking Gun. Eerder vonden ook in Duitsland al invallen plaats.

De aanvallen op de websites van de betalingsverwerkers werden uitgevoerd door een online hackersgroep die zichzelf Anonymous noemt. Die handelde uit protest tegen de beslissing van onder andere Paypal, Mastercard en Visa om de dienstverlening te staken aan Wikileaks, een website die in de voorbije maanden grote hoeveelheden gelekte gevoelige informatie publiceerde.

DDoS

De websites van de bedrijven werden het mikpunt van zogenoemde DDoS-aanvallen. Daarbij worden servers overladen met grote hoeveelheden dataverkeer, waardoor ze overbelast raken. De acties werden vermoedelijk gecoördineerd via zogenoemde irc-kanalen, online chatdiensten. De FBI lijkt vooral op zoek te zijn geweest naar de servers waar die irc-kanalen gebruik van maakten.