AMSTERDAM - China gaat de strijd aanbinden met aanbieders van telefonie via internet om zo de nationale telefoonmaatschappijen van het land te beschermen.

Volgens een kennisgeving op de website van het Chinese ministerie van industrie en informatietechnologie gaat het land 'illegale telefoondiensten via internet' aanpakken.

Welke acties het ministerie daartoe wil gaan nemen is onbekend.

Volgens deskundigen opereren bedrijven als Skype in een grijs gebied en is de kennisgeving op de website een waarschuwing voor dergelijke bedrijven om niet te groot te worden of de concurrentie aan te gaan met de telefoonmaatschappijen die in handen zijn van de staat.

Verkeerde stap

"Deze kennisgeving beschermt eigenlijk de traditionele diensten van de telecombedrijven", aldus Kan Kaili, een hoogleraar aan de universiteit van Beijing. Hij noemde de stap van de regering 'natuurlijk een verkeerde stap'.

China, dat donderdag aankondigde dat het land 450 miljoen internetgebruikers heeft, wil strenge controle houden over de informatie die via het internet beschikbaar is.

Programma's als Skype zijn dan ook populair onder activisten en anderen die op deze manier relatief vrij informatie kunnen delen.

Bedrijfsleven

China wil echter niet alleen controle op de informatie, maar heeft ook het bedrijfsleven in het achterhoofd. Volgens China hebben alleen de staatsbedrijven China Telecom en China Unicom het recht om telefoniediensten via internet aan te bieden.