AMSTERDAM – Research In Motion (RIM) gaat de Indiase overheid geen toegang geven tot het zwaar beveiligde e-mailverkeer tussen Blackberrytoestellen.

Dat benadrukt RIM tegenover de Britse krant The Guardian nadat de Indiase krant Economic Times donderdag bericht over vergaande toegang tot het versleutelde verkeer van Blackberry’s.

De Indiase krant stelt een intern memo van de regering in handen te hebben waarin staat dat RIM de Indiase overheid toegang zal geven tot al het verkeer tussen Blackberry’s.

Blackberryverbod

Deze stap zou genomen worden om India tevreden te stellen en een Blackberryverbod te voorkomen. Daarmee dreigt de regering al maanden omdat het land bang is voor terroristische aanslagen.

Door het verkeer tussen Blackberry’s, dat gecodeerd is en verzonden wordt naar Canadese servers, te onderscheppen en ‘af te luisteren’, hopen opsporingsdiensten terroristen op te sporen.

Eerder deze maand berichtte de Economic Times al dat er een overeenkomst was tussen RIM en de Indiase overheid. Opsporingsdiensten zouden toegang krijgen tot het verkeer via een op de cloud gebaseerd systeem waarbij op een wetmatige manier het verkeer onderschept kan worden.

Chatberichten

RIM laat nu aan The Guardian weten dat de Indiase overheid inderdaad toegang krijgt tot chatberichten tussen Blackberry’s. Dit alleen na rechtelijke toetsing. Het e-mailverkeer is en blijft versleuteld en RIM benadrukt nog maar eens dat het bedrijf de e-mails zelf ook niet automatisch kan inzien.

Het gecodeerde verkeer is namelijk niet in één keer te ontsleutelen. Alleen de betreffende personen hebben toegang tot hun eigen verkeer. Er bestaat niet zoiets als een algemene sleutel voor alle berichten.

In India zijn op dit moment ongeveer 400.000 Blackberrygebruikers.