AMSTERDAM – De niet-ontvankelijk verklaring van het Openbaar Ministerie (OM) in een strafzaak van Stichting Brein tegen twee websites zal geen gevolgen hebben voor de toekomstige civielrechtelijke stappen tegen illegale websites en diensten.

Dat schrijft Stichting Brein op de website.

Vorige week werd het OM niet-ontvankelijk verklaard in een rechtszaak tegen de websites Shareconnector en Releases4U. Brein beschuldigt de websites van het doorlinken naar materiaal dat inbreuk maakt op het auteursrecht.

Onderzoek

De rechter vond dat het OM zich teveel had laten leiden door het dossier van Brein en te weinig eigen onderzoek had gedaan. Het onderzoek van Brein was bovendien onvoldoende basis voor een vervolging.

Het ging hier echter om een strafzaak, die volgens Brein sowieso vaak te lang duren. Bij civielrechtelijke procedures heeft Brein naar eigen zeggen wel succes en daarmee zal dan ook worden doorgegaan.

Aansprakelijk

“Op basis van de inmiddels ruime civiele rechtspraak kan Brein de beheerders van illegale sites verantwoordelijk en aansprakelijk houden”, zo schrijft de stichting.

“Wanneer zulke sites anoniem opereren, en dat is meestal het geval, wordt de site via de hosting provider ontoegankelijk gemaakt en moet die de identiteitsgegevens afgeven. Ook daar is ruime jurisprudentie over.”

Brein is dus niet van plan zich uit het veld te laten slaan door wat door de stichting zelf 'een roemloos einde' van de strafzaak noemt.