BERLIJN – Onderzoekers zijn erin geslaagd om het gesprek af te luisteren van een willekeurige telefoon. Om dat te kunnen doen was niet meer nodig dan een telefoon en een computer.

De onderzoekers Karsten Nohl en Sylvain Munaut kraakten het gesprek van een toestel door eerst de locatie te achterhalen via onzichtbare sms-berichten. Dat lukt, omdat providers te veel informatie vrijgeven bij het zoeken van het toestel.

Met een goedkope telefoon van 10 euro schreven de onderzoekers aangepaste programmatuur voor het afvangen van het mobiele verkeer. Aan de hand van slecht geregelde beveiliging is het daarna mogelijk om niet alleen het gesprek op te slaan maar ook de versleutelde informatie.

Tijdens de demonstratie op het Chaos Communication Congres in Berlijn toonden de onderzoekers hoe na het voeren van het gesprek de versleuteling werd doorbroken en het gesprek was terug te luisteren.

Broncode beschikbaar

De broncode van de gebruikte hulpmiddelen komt nu ook beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Een jaar eerder weigerden de onderzoekers dat nog, maar het aanhoudend ontkennen van de problematiek noopt ze tot het bewijzen van de zwakheden.

“Dit kan bij iedereen gebeuren, omdat de providers niet hard genoeg werken om de beveiliging te dichten”, stelt Nohl. “Om het probleem te verminderen zou niet veel meer nodig zijn dan een enkele regel broncode.”