AMSTERDAM – Apple is aangeklaagd wegens het doorsturen van persoonlijke informatie aan adverteerders zonder toestemming van de gebruiker.

Dat schrijft Bloomberg op basis van de aanklacht.

Volgens een man uit Los Angeles zouden sommige applicaties voor de iPhone en iPad de rechten van mensen schenden omdat deze applicaties gebruikers niet op de hoogte stellen van het doorsturen van de informatie.

Software

Volgens de aanklacht zijn iPhones en iPad uitgerust met software die adverteerders de mogelijkheid biedt te volgen welke applicaties worden gedownload. Vervolgens is het mogelijk te achterhalen hoe vaak en hoe lang de applicaties gebruikt worden.

Daarnaast staat in de tekst dat sommige applicaties ook aanvullende informatie doorverkopen. Hierbij zou het gaan om locatie, leeftijd, geslacht, inkomen, etniciteit, seksuele geaardheid en politieke mening.

De applicaties die beschuldigd worden van het doorsturen van bovengenoemde informatie zijn onder meer Pandora, Paper Toss, the Weather Channel en Dictionary.com.

UDID

De iPhones en iPads zijn uitgerust met een Unique Device Identifier (UDID), een uniek nummer voor elke telefoon. Volgens de man die de aanklacht indiende, is het niet mogelijk dit nummer uit te schakelen om te voorkomen dat iemand gevolgd wordt.

Volgens Apple worden alle applicaties gecontroleerd op het doorsturen van informatie en is het niet mogelijk om data door te sturen zonder toestemming van de gebruiker.

Beveiliging omzeilen

Vorige week ontdekte The Wall Street Journal echter dat er een advertentiebedrijf is dat een manier gevonden heeft om de beveiliging van Apple te omzeilen. De locatie kan via het IP-adres achterhaald en verstuurd worden zonder de betreffende persoon op de hoogte te stellen.

De regels op smartphones gelden namelijk alleen voor het gebruik van GPS bij het achterhalen van de locatie. Advertentiebedrijf Greystripe ontdekte dat door het IP-adres te gebruiken de regels omzeild kunnen worden.

Onderzoeken

Na een analyse van 101 applicaties bleek dat slechts in één geval de locatie zonder toestemming werd doorgestuurd. Volgens de Amerikaanse zakenkrant is het mogelijk dat meer applicaties deze techniek gebruiken.

Ook uit eerdere onderzoek bleek dat een groot deel van de applicaties voor iPhones en Androidtoestellen ongevraagd informatie doorsturen. Daarnaast ontstond er de afgelopen maanden ophef rondom Facebook-applicaties die ook data zouden verkopen aan adverteerders.