AMSTERDAM - Sms’en en bellen zijn de meest gebruikte manieren om gelukswensen aan dierbaren over te brengen rond de jaarwisseling. Slechts 11 procent gebruikt Hyves. Facebook en Twitter doen het nog ‘slechter’ met 6 en 3 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van The Phone House onder duizend respondenten.

Meer dan 20 procent maakt naast de telefoon en sociale media gebruik van e-mail om vrienden en familie een gelukkig nieuwjaar te wensen. Sms'en is goed voor 57 procent van de nieuwsjaarwensen. 53 procent van de mensen belt om een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Mobiel internet

Maandag maakte Vodafone bekend te verwachten dat Nederlanders tijdens de jaarwisseling massaal gebruik gaan maken van internet op de mobiele telefoon. Het telecombedrijf verwacht dat mensen hun gelukswensen vooral verspreiden via sociale media.

Een percentage noemde Vodafone niet, maar The Phone House stelt dus dat sms en bellen nog steeds verreweg het populairst zijn wat betreft gelukswensen. Vodafone verwacht dat het mobiele internetverkeer tijdens de jaarwisseling 50 procent hoger ligt dan op een normale vrijdag.

65-plussers

Uit het onderzoek van The Phone House kwam naar voren dat ook 65-plussers veel gebruik maken van de sms tijdens de jaarwisseling. Gemiddeld sturen ze er zo’n drie per persoon.