AMSTERDAM – In 2011 zal het verschil tussen de privacywetgeving in de Verenigde Staten (VS) en de regelgeving in de Europese Unie (EU) voor problemen zorgen.

Dat voorspelt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier aan de hand van uitspraken van Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie en Mensenrechten).

Zij stelt dat de gegevens van burgers in de VS altijd openbaar zijn terwijl Europeanen recht op hun eigen persoonlijke gegevens hebben. “In Europa gaat men uit van het principe dat gegevens eigendom zijn van de persoon en als die persoon ermee akkoord gaat deze data te delen, wordt het beschikbaar”, aldus Reding in een interview.

Schneier benoemt de problemen die hij verwacht niet. Maar Europa heeft al laten weten de privacywetgeving te willen aanscherpen en veel diensten opereren internationaal waardoor gegevens van Amerikaanse en Europese burgers bij elkaar op een hoop belanden.

Conflict

De afgelopen jaren ruziën de VS en de EU onder meer over het inzichtelijk maken van bankgegevens en het uitwisselen van passagiersgegevens in de luchtvaart.

Reding pleit er in het interview voor dat de privacyregelgeving in Europa herschreven wordt zodat bepaalde rechten ook van toepassing zijn op online gegevens.