AMSTERDAM – De Nederlandse mobiele providers T-Mobile, KPN, Telfort en Vodafone vrezen de stijging van het dataverbruik door de populariteit van smartphones en de komst van tablets niet.

Dat blijkt uit een rondgang langs de providers door NU.nl.

Door de komst van tablets en de stijgende populariteit van smartphones wordt er fors meer data gebruikt op de mobiele netwerken dan voorheen. Vrijdag werd bekend dat in Nederland over heel 2010 2,2 miljoen smartphones zijn aangeschaft.

KPN laat weten dat gebruikers van de populaire Android- en iPhonetoestellen nog meer gebruiken dan gemiddelde smartphonegebruikers. “Ongeveer vier keer meer per maand. Mensen met een tablet als de iPad, uitgerust met mobiel breedband, gebruiken zelf tot vijf keer het maandelijkse gemiddelde.”

Stijging dataverkeer

Het verkeer op het netwerk van KPN steeg het afgelopen jaar dan ook met 50 procent. Ondanks deze stijging wordt de opkomst van de tablets pas in de eerste helft van 2011 verwacht. Ook T-Mobile en Telfort constateren een vergelijkbare toename in het dataverbruik. Bij Vodafone is het dataverbruik in 2010 verdrievoudigd.

Dat dit verkeer nog verder zal toenemen in de komende jaren zien de providers met vertrouwen tegemoet. “De explosieve groei van dataverkeer zal zich zeker voort zetten. De komende jaren stijgt dit verkeer alleen maar explosiever, zelfs met een factor dertig of veertig”, denkt T-Mobile.

Investeringen

“De toename in dataverkeer vergt grote investeringen om de capaciteit en uitbreiding van het mobiele netwerk te realiseren. In de afgelopen tien jaar heeft T-Mobile ruim tien miljard euro geïnvesteerd. Een groot gedeelte daarvan in het netwerk. Om het dataverkeer in goede banen te leiden, heeft de nadruk het afgelopen jaar gelegen op het uitbreiden van het 3G-netwerk.”

Telfort sluit zich aan bij de conclusie dat het datagebruik zal toenemen door de komst van tablets. “We denken bovendien dat consumenten de tablet zullen gebruiken naast hun mobiele telefoon. Om de klantervaring zo optimaal mogelijk te maken, houdt Telfort bij onderhoud en uitbreiding van het netwerk rekening met deze ontwikkeling.”

KPN laat weten: “De tablet is een nieuwe categorie; de absolute aantallen zijn vooralsnog relatief klein, je hebt het niet over miljoenen exemplaren wat bij smartphones wel het geval is. Daardoor zijn de tablets vooralsnog goed voor een bescheiden deel van het dataverbruik, maar dit zal ongetwijfeld toenemen.”

“Omdat de totale datavolumes ook de komende jaren zeker zullen blijven toenemen, moeten wij fors en structureel blijven investeren in het mobiele netwerk om de gewenste kwaliteit te blijven bieden.”

Wifi

T-Mobile wijst er ten slotte nog op dat veel tabletsgebruikers ook regelmatig via wifi toegang krijgen tot het internet en dus niet via het mobiele netwerk. Dat betekent volgens de provider echter niet dat het dataverbruik niet sterk zal toenemen.

Ook Vodafone laat weten dat veel tabletgebruikers binnenshuis via wifi internetten. “Het gaat niet allemaal over het 3G-netwerk, maar de tablets zijn sterk in opkomst en zullen bijdragen aan de stijging van het datagebruik.”

“Om die reden heeft Vodafone de investeringen het afgelopen jaar met 20 procent verhoogd en proberen we ook de dekking van netwerken binnenshuis te verbeteren.”