AMSTERDAM – Websites van mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media zijn steeds vaker het slachtoffer van DDoS-aanvallen uitgevoerd door tegenstanders . Sommige websites zijn weken offline.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van Berkman Center for Internet and Society verbonden aan de Harvard University.

De onderzoekers verwachten dat de zogeheten DDoS-aanvallen in de nabije toekomst flink zullen toenemen door ontwikkeling van de technieken en diensten die deze aanvallen mogelijk maken.

Bij DDoS-aanvallen worden websites bestookt met grote hoeveelheden verkeer waardoor de servers overbelast raken en de website onbereikbaar wordt.

Wikileaks

De afgelopen weken werden de websites van onder meer Mastercard, Visa en het Openbaar Ministerie aangevallen door sympathisanten van klokkenluidersorganisatie Wikileaks.

Nu blijkt dat ook veel mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media last hebben van vergelijkbare aanvallen. Deze worden overigens niet uitgevoerd door de sympathisanten van Wikileaks.

Tegenstanders

Volgens het onderzoek is het aannemelijk dat tegenstanders van de organisaties en media achter de aanvallen zitten. Zo werd bijvoorbeeld Novaya Gazeta, de website van de meest onafhankelijke krant in Rusland, het afgelopen jaar regelmatig aangevallen.

Sergey Sokolov, werkzaam bij de krant, kan niet met zekerheid zeggen wie er achter de aanvallen zit, maar heeft een sterk vermoeden dat het organisaties zijn die gesteund worden door de Russische overheid.

Politiek

Het onderzoek wijst dan ook uit dat DDoS-aanvallen steeds vaker als politiek middel en als vorm van protest gebruikt worden dan voorheen. Tussen augustus 2009 en september 2010 werden 140 grote aanvallen uitgevoerd op 280 verschillende websites.

Het aantal aanvallen zou in realiteit nog veel hoger liggen, aldus de onderzoekers. Zo zijn nu alleen de echt grote aanvallen gemeten.