AMSTERDAM – Google en andere bedrijven die veel internetcontent leveren moeten mogelijk gaan betalen voor het gebruik van netwerken in Frankrijk.

Eric Besson, de Franse minister voor industrie die verantwoordelijk is voor regelgeving rondom internet, heeft ervoor gepleit bedrijven als Google te laten betalen voor gebruik van het Franse internet omdat deze bedrijven het meest gebruik maken van het netwerk.

De Franse overheid wil volgens diverse buitenlandse media een werkgroep opstarten met het doel diensten die het meeste van netwerken vragen mee te laten betalen voor de ontwikkeling en het onderhoud van netwerken.

Providers

De uitspraken van de minister volgen enkele weken nadat drie grote Europese providers zich hardmaakten voor eenzelfde maatregel. Onder andere France Telecom pleitte ervoor zware diensten te laten betalen voor het gebruik van het netwerk.

“Deze bedrijven zijn veelal buitenlands en betalen geen belasting in Frankrijk voor het aanbieden van hun diensten op internet. Tegelijkertijd hebben ze een erg dominante positie in de Franse markt”, aldus Besson.

Deutsche Telekom

In juli van dit jaar kondigde Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, een vergelijkbaar plan aan. René Obermann, topman bij Deutsche Telekom, liet toen weten dat providers andere prijzen zouden moeten hanteren voor diensten die veel data gebruiken zoals YouTube en andere videodiensten.

Het plan stuitte toen op veel kritiek omdat het de openheid van het internet zou aantasten. Bovendien zouden de extra kosten voor bijvoorbeeld Google en Apple gewoon worden doorberekend aan de consument.

Belasting

De kritiek weerhoudt Frankrijk er niet van een soortgelijke maatregelen opnieuw te opperen. Eerder deze week nam de Franse overheid een voorstel aan waardoor bedrijven die online advertentieruimte kopen 1 procent van het bedrag moeten afstaan als belasting.

De maatregel zou op 1 januari ingaan, maar is door de overheid toch uitgesteld tot 1 juli. Volgens Besson is dat de ideale mogelijkheid om naar een beter systeem te kijken.

Google laat tegenover NU.nl weten niet in te gaan op de plannen van de Franse minister.