AMSTERDAM – Nederlanders uitten via het medium Twitter het afgelopen jaar vooral kritiek op de Nederlandse Spoorwegen (NS) en T-Mobile. Daarnaast werd veel gesproken over The Voice of Holland, Geert Wilders en het CDA.

Dat blijkt uit het Twitter jaaroverzicht van Twirus, het bedrijf dat ook het RTL-twitterdebat en de online griepmeting op Twitter mede mogelijk maakte.

Ondanks het feit dat het populaire RTL-programma The Voice of Holland pas in de tweede helft van 2010 startte, werd er over dit programma het afgelopen jaar het meest getwitterd. Waarschijnlijk omdat de makers van het programma sociale media nadrukkelijk bij de live-uitzendingen betrekken.

In de categorie film en televisie deden ook De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman het goed. De eerste en enige film in de top 10 is Harry Potter.

Personen

Wat betreft personen voert Geert Wilders de lijst aan, gevolgd door Mark Rutte, Job Cohen en Justin Bieber. Balkenende staat op de 5e positie net voor de tweede buitenlandse persoon op de lijst: Lady Gaga. Joran van der Sloot, Luis Suarez, Wesley Sneijder en Barack Obama maken de top 10 compleet.

Rondom de politiek werd er het meest getwitterd over de huidige kabinetspartijen. CDA staat op kop, gevolgd door de PVV en VVD. De PvdA staat op nummer vier.

#fail

Populaire hashtags, waarmee onderwerpen als het ware gebundeld worden op Twitter, waren #durftevragen en #fail. Twirus besloot van #fail, een hashtag die veel gebruikt wordt om te klagen over bedrijven of personen, een aparte top 5 te maken.

De NS staat bovenaan die lijst gevolgd door het geplaagde T-Mobile. KPN, TNT en UPC volgens respectievelijk op de 3e, 4e en 5e positie.