AMSTERDAM – Yahoo gaat een aantal onder de maat presterende onderdelen uit de lucht halen. Onder meer zoekmachine Altavista en social bookmarking dienst Delicious zouden op korte termijn offline worden gehaald.

Dat schrijven Amerikaanse media op basis van een uitgelekte presentatie bij het bedrijf.

Een woordvoerder van Yahoo heeft inmiddels het bestaan van plannen om te stoppen met bepaalde onderdelen bevestigd, maar wil niet ingaan op details. Ook wil de woordvoerder niet zeggen of de eerder deze week aangekondigde ontslagen te maken hebben met het offline halen van de diensten.

Dinsdag werd namelijk bekend dat Yahoo zeker zeshonderd banen gaat schrappen. Dat komt neer op ongeveer 4 procent van het totale aantal werknemers.

Altavista

Altavista werd midden jaren negentig gelanceerd en was in zijn hoogtijdagen een populaire zoekmachine. Toen Google en anderen de markt betraden, ging het echter steeds slechter met Altavista en nu zou de stekker dus uit de dienst getrokken worden.

In principe komt die stap niet als verrassing omdat Yahoo afgelopen jaar een overeenkomst met Microsoft heeft gesloten om voor de Yahoo-diensten gebruik te maken van zoekmachine Bing.

Delicious

Delicious werd in 2003 gestart en in 2005 overgenomen door Yahoo. Via de dienst kunnen mensen bladwijzers opslaan, delen en raadplegen. In 2008 waren er volgens Yahoo 5,3 miljoen mensen die de service gebruikten en zouden er 180 miljoen unieke bladwijzers gedeeld zijn.