AMSTERDAM – De patentruzie tussen Apple en Nokia heeft zich verplaatst naar Nederland. Nokia heeft de iPhonemaker bij de rechtbank in Den Haag aangeklaagd wegens het schenden van twee patenten.

Dat heeft Nokia bekendgemaakt. Ook in Duitsland en in Groot-Brittannië zijn aanklachten ingediend.

Met de nieuwe aanklachten staat de teller van patentschendingen van Apple richting Nokia op 37. Eerder klaagde Nokia het bedrijf al aan wegens 24 patenten in de Verenigde Staten. Het gaat onder meer om technieken gebruikt in de iPhone, iPad en iPod Touch.

Zo zou het bedrijf van Steve Jobs onder meer op het gebied van draadloze verbindingen en beveiliging gebruikmaken van technologieën die het Finse bedrijf ontwikkeld heeft.

App Store

Bovendien heeft Nokia volgens vice-president Paul Melin de rechten op het gebruik van techniek die klanten met een ‘vegende’ beweging een apparaat laat besturen. Zelfs het patent op het hele concept van de App Store zou door Nokia zijn aangevraagd; “al jaren voor de iPhone werd gelanceerd.”

In Nederland gaat het specifiek om de patenten betreffende functionaliteiten van de datakaart en het onderdrukken van ruis in het signaal.

Geschiedenis

Eerder dit jaar klaagde Apple de Finse telefoonmaker al aan in Groot-Brittannië. Die aanklacht werd gezien als het vervolg op de eerdergenoemde aanklacht in de Verenigde Staten. De ruzie tussen Apple en Nokia is echter al langer gaande. Sinds oktober 2009 lopen er verschillende rechtszaken van Nokia tegen Apple.