AMSTERDAM – Ondanks het feit dat het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika deze zomer alle records op Twitter brak, is het niet het meest getwitterde onderwerp van 2010. De olieramp in de Golf van Mexico zorgde voor meer berichten op de website.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Twitter.

Het wereldkampioenschap zorgde voor de meeste tweets per minuut en veroorzaakte regelmatig een storing op de website.

Het evenement in Zuid-Afrika staat in de top 10 Twitteronderwerpen op nummer twee, gevolgd door de film Inception, de aardbeving in Haïti, de Vuvuzela, de iPad van Apple, Android van Google, Justin Bieber, de nieuwste Harry Potter-film en octopus Paul. In totaal werden er 25 miljard tweets verzonden.

Twitter maakte ook een speciale top 10 over het WK in Zuid-Afrika. Het onderwerp 'Oranje' staat in die lijst op nummer negen. Opvallend is dat wereldkampioen Spanje niet in de lijst voorkomt.

Justin Bieber en Lady Gaga

De meest getwitterde persoon was - zoals op te maken is uit de lijst hierboven - Justin Bieber. Dilma Rouseff, president van Brazilië, staat op nummer twee. Lady Gaga, die eerder een ‘internetoorlog’ rondom volgers en pageviews voerde met Bieber, staat op plek drie. Julian Assange, oprichter van Wikileaks, bekleedt de vierde positie.

Apple domineerde Twitter in 2010 wat betreft technologische onderwerpen. De iPad staat op positie één, iOS op drie, iPhone op vier en de MacBook Air op negen. Google doet het ook goed met Android op plaats twee en Google Instant op nummer tien.