AMSTERDAM - Een deel van het Duitse Herzogenrath is in alle stilte bij Nederland gevoegd - als men althans kaartendienst Google Maps mag geloven. Die kende enkele straten in het grensplaatsje toe aan het Limburgse Kerkrade.

Dat ontdekten lezers van de Duitse nieuwssite Dnews.de. Onder andere de Voccartstraße en de Alte Straße worden op de kaart van Google tot de Limburgse gemeente gerekend. In werkelijkheid ligt de grens ter hoogte van de westelijker gelegen Nieuwstraat.

Ook in het nabijgelegen Heerlen lijkt de grens niet correct weergegeven. Het Duitse 'Gewerbegebiet' (bedrijventerrein) Richterich Locht wordt tot het Nederlandse grondgebied gerekend.

Nicaragua

Het is niet de eerste keer dat op Google Maps onduidelijkheid ontstaat over de loop van een grens. Vorige maand bezetten Nicaraguaanse militairen zelfs een eilandje in de grensrivier met Costa Rica, omdat het stukje grond door de online kaartendienst aan Nicaragua was toegekend.

Google herstelde die fout snel na de ontdekking. Het internetbedrijf zegt tegenover Dnews ook de grens tussen Nederland en Duitsland snel te zullen aanpassen.