RIJSWIJK - De websites van creditcardmaatschappij Mastercard zijn zondag opnieuw onbereikbaar door een zogenoemde DDoS-aanval.

Die aanval is uitgevoerd door de groep die zich Anonymous noemt. Het gaat om de websites www.mastercard.com, mastercard.com en verschillende nationale websites van het bedrijf.

De sites waren zondag vanaf het begin van de middag tot negen uur 's avonds niet of slecht bereikbaar. MasterCard plaatste zondagavond een melding op de sites dat de websites en alle toepassingen weer goed gebruikt kunnen worden.

Volgens MasterCard zijn er geen gegevens van klanten verloren gegaan of uitgelekt.

Nutteloze informatie

De mensen die meedoen met Anonymous bestoken de sites met grote hoeveelheden nutteloze informatie waardoor het netwerk vastloopt. De serveraanvallen worden gelanceerd vanaf computers wereldwijd, waardoor de bron lastig is te achterhalen. Vorige week slaagde de groep er al in de websites van MasterCard, Visa en Paypal plat te leggen.

Een woordvoerder van MasterCard was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Geheime documenten

WikiLeaks-aanhangers voeren de cyberaanvallen uit na de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in Groot-Brittannië. Hij wordt verdacht van zedenmisdrijven in Zweden.

WikiLeaks zorgde de afgelopen maanden voor veel ophef door Amerikaanse geheime militaire en diplomatieke documenten te publiceren.

Wraak

Aanhangers van Assange denken daarom dat de verdenkingen in Zweden een complot tegen Assange en WikiLeaks vormen. Met de DDoS-aanvallen nemen ze onder meer wraak op bedrijven die geen overboekingen meer doen naar WikiLeaks.