LONDEN - Een aantal activisten heeft onthullingssite WikiLeaks verlaten uit onvrede over de behandeling van bronnen en het gebrek aan transparantie in relatie met grote sommen geld.

Dat berichtte de Britse krant The Sunday Times zondag.

Zo beweren advocaten van de 22-jarige Amerikaanse militair Bradley Manning nog geen cent gezien te hebben van de tienduizenden euro’s die WikiLeaks voor zijn vermeende belangrijkste bron zou hebben opgehaald.

De klokkenluiderswebsite had beloofd Manning financieel te hulp te schieten. In eerste instantie beloofde de organisatie de helft van de geschatte kosten van 75.000 euro te betalen.

Vorige week kwam WikiLeaks daarop terug en beloofde 'slechts' 15.000 euro, aldus een advocaat van de militair.

Video

Manning werd in mei in Irak gearresteerd omdat hij een video naar de onthullingssite gelekt zou hebben van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad uit 2007.

Het betalingsverkeer van en naar WikiLeaks verloopt onder meer via de in het Duitse Kassel gevestigde Wau Holland Foundation.

Dit bedrijf, vernoemd naar een computerhacker, heeft al twee officiële waarschuwingen gekregen van de autoriteiten, omdat het geen inzicht in zijn financiën geeft.

Paypal

Ook heeft betalingsdienst PayPal, die sinds vorige week geen financiële afhandeling voor donaties voor WikiLeaks verzorgt, al twee keer eerder tijdelijk de geldstroom naar de onthullingssite stopgezet. Dat had te maken met Europese witwasregels.

WikiLeaks zegt jaarlijks zeker 150.000 euro aan kosten te maken om te kunnen opereren. De organisatie zou de eerste acht maanden van dit jaar al meer dan 750.000 euro hebben opgehaald.

Transparantie

In zijn vierjarig bestaan heeft WikiLeaks nog nooit openheid van zaken gegeven over zijn financiële huishouding, aldus een bron in de krant.

Het gebrek aan transparantie is de reden voor enkele oud-medewerkers van WikiLeaks om maandag te starten met een eigen onthullingssite, OpenLeaks.