AMSTERDAM - Microsoft heeft in 2007 een bod gedaan op Facebook. De softwaregigant had 15 miljard dollar over voor de netwerksite, maar Facebook heeft dit bod afgeslagen.

Het gerucht ging al een tijdje rond en werd voor het eerst gemeld in David Kirkpatrick’s boek The Facebook Effect. Microsoftmedewerker Fritz Lanman heeft het nu vrijdag tijdens een conferentie in Parijs bevestigd.

In de Engelse krant The Telegraph staat dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg het bod heeft afgeslagen, omdat Zuckerberg dan geen controle op de site zou hebben.

Uitdaging

In The Facebook Effect staat dat Steve Ballmer, directeur van Microsoft, aan Zuckerberg vroeg: "Waarom kopen we jullie niet gewoon voor 15 miljard dollar?" Daarop antwoordde Zuckerberg dat hij Facebook alleen van de hand doet als hij de controle zou behouden.

Ballmer zag dat als een uitdaging en besloot middels een meerjarenplan in kleine stappen een potentiële overname mogelijk te maken. Microsoft wilde bovenal regelen dat de Facebook-oprichter de baas zou blijven van de site.

Zuckerberg heeft echter nooit wat gezien in deze plannen en heeft elk aanbod steeds weer afgeslagen.

Samenwerking

In september kwamen berichten naar buiten dat Microsoft en Facebook een uitbreiding bespreken van de samenwerking die beide partijen al jaren hebben op zoekgebied.