AMSTERDAM - Facebook is in de afgelopen zes maanden marktleider geworden in vier landen. De website is nu in 115 van de 132 onderzochte landen het populairste sociale netwerk.

Dat blijkt uit onderzoek van Vincenzo Cosenza, voormalig medewerker bij Microsoft Italië en blogger over onder meer sociale netwerken.

Consenza houdt sinds juni 2009 bij in welke landen welk sociaal netwerk leidend is. Elk half jaar stelt hij een kaart op waarop de dominante sociale netwerken worden getoond.

Europa

Uit de kaart die Consenza onlangs opstelde met gegevens van december 2010, blijkt dat Facebook vooral in Europa aan populariteit wint. Zo werd het marktleider in Hongarije en Polen en timmert het hard aan de weg in andere landen. In Nederland is Hyves vooralsnog marktleider.

Recent bleek uit onderzoek dat Facebook inmiddels op 3,1 miljoen actieve gebruikers staat. Eind 2009 waren dit er nog 2 miljoen. Hyves heeft zo’n 5 miljoen actieve leden en totaal 9 miljoen Nederlandse leden.

Groei

Wereldwijd heeft Facebook bijna 600 miljoen leden, waar dat er een jaar geleden nog 350 miljoen waren. In december 2009 was Facebook overigens in honderd van de 127 onderzochte landen marktleider. Nu zijn dat er zoals gezegd 115 van de 132.

Naast Europa veroverde Facebook ook de markt in Mongolië en Paraguay en India. Overigens meldt Cosenza dat er onduidelijkheid zou zijn over Armenië, Georgië en Nederland. Dit omdat Alexa, waar de gegevens deels vandaan komen, Facebook in deze landen marktleider noemt, maar Google Trends constateert dat lokale spelers een leidende positie hebben.

Twitter

Twitter is inmiddels het tweede sociale netwerk in Australië, Canada en Groot-Brittannië. In de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Frankrijk staat Twitter op de derde positie.

Groei Facebook