AMSTERDAM – Kabelabonnementen van UPC en Ziggo presteren veel beter dan glasvezel van KPN en VDSL (de opvolger van ADSL) als het gaat om het waarmaken van de beloofde snelheid.

Dat concluderen Breedbandwinkel.nl en hostingprovider True na metingen bij negenduizend internetabonnementen.

UPC levert gemiddeld 65 procent van de snelheid die beloofd wordt, bij Ziggo is dit 64 procent. KPN scoort slechts 44 procent van de beloofde snelheid. VDSL, dat onder meer aangeboden wordt door KPN, XS4all en Tele2 behaalt slechts 36 procent.

Glasvezel

De relatief slechte prestatie van het glasvezelnetwerk van KPN is opvallend omdat bij glasvezel de snelheid juist een van de belangrijkste advertentiepunten is. Bovendien wordt glasvezel niet langzamer wanneer een langere afstand moet worden afgelegd, wat bij ADSL en VDSL wel zo is.

Het snelheidsverlies bij KPN zou te wijten zijn aan opstartproblemen van het glasvezelnetwerk. Ook de hardware die bij KPN-klanten aanwezig is zou voor problemen zorgen. Volgens Breedbandwinkel.nl en True zijn veel routers niet in staat gebruik te maken van de hoge snelheden die glasvezel te bieden heeft.

In de nabije toekomst zou het behaalde percentage van de beloofde snelheid bij glasvezelabonnementen dus een stuk hoger moeten liggen.

Verschil stijgt

Eind november bleek uit een onderzoek van Telecompaper al dat het verschil tussen de aangeboden snelheid van internetverbindingen in Nederland en de snelheid die daadwerkelijk gehaald wordt, vergeleken met het eerste kwartaal flink is toegenomen.

In het eerste kwartaal boden de verschillende providers internet met een snelheid van 16,2 Mbps, in het derde kwartaal was dit 24,5 Mbps. Ook de daadwerkelijke internetsnelheid steeg, maar wel een stuk minder hard: van 10,2 Mbps naar 14,2 Mbps.