AMSTERDAM – Een tabloidkrant uit Denemarken dreigt naar het Europese Hof te stappen omdat Apple weigert de digitale uitgave van de krant op de iPad, met topless model op pagina 9, goed te keuren.

Dat schrijven Deense media.

De krant, Ekstra Bladet, vindt dat Apple oneerlijke standaarden handhaaft en zich schuldig maakt aan censuur. Apple noemt het halfnaakte model op bladzijde 9 ‘aanstootgevend’.

'Pure waanzin'

“Dit is pure waanzin”, meent Poul Madsen, hoofdredacteur van Ekstra Bladet. “Er is niets pornografisch of aanstootgevends aan onze modellen. Deze pagina is deel van de ziel van onze krant. Het is een frisse wind, een lichtpuntje in de dagelijkse realiteit die doorgaans gevuld is met geweld en misdaad.”

Madsen vindt dat Apple met het weigeren van de applicatie oneerlijke concurrentie in de hand werkt en is bereid naar de rechter te stappen. “Tot nu toe negeert het arrogante Apple elk verzoek dat we hebben neergelegd. Dat zal veranderen wanneer we dreigen met stappen naar het Europese Hof”, aldus Madsen.

Voorbeelden

De krant roept lezers nu op om voorbeelden van andere applicaties in te sturen waarbij topless modellen wel worden toegestaan. Dit zou volgens Madsen gebeuren bij bijvoorbeeld de Duitse krant Bild en de Britse krant The Sun. “We willen aantonen dat Apple dubbele standaarden hanteert.”