AMSTERDAM - Om een einde te maken aan misstanden en geheimzinnigheid in de gemeente Breda is een commissielid van de SP begonnen met het maken van een eigen variant op Wikileaks. Uiteindelijk moet wat hem betreft iedere stad een plek hebben om documenten te openbaren.

Commissilid Michel Spekkers heeft het met enige regelmaat aan de stok met de bestuurders van de gemeente, die volgens hem lang niet altijd transparant zijn en soms raadsvragen niet beantwoorden.

Recentelijk greep hij daarom naar de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om inzage in beleid te krijgen. Nu hoopt hij van bronnen documenten te ontvangen.

Open Breda

De politicus heeft voor het doel zijn eigen site aangepast en noemt het project Open Breda. Voor hem is het nodig dat er een lokale plek komt om informatie te leveren.

“Helaas spelen misstanden, onjuistheden en onterechte situaties niet alleen op mondiaal niveau. Ook in Nederland ook lokaal - bijvoorbeeld in Breda - gebeuren dingen die niet zouden moeten kunnen.”

Spekkers hoopt dat anderen zijn voorbeeld volgen. “In opvolging van Wikileaks hopen we daarom ook dat na ons meerdere steden en initiatiefnemers beginnen met een lokale “leak” en plek waar een ieder anoniem ongehoorde, maar wel belangrijke zaken kan achter laten.”

Bronbescherming

Spekkers belooft voorzichtig met geleverde informatie om te gaan. “Alle documenten worden ontdaan van zaken die naar de bron wijzen en we leggen uit hoe informatie veilig kan worden geleverd”, belooft Spekkers.

De gemeente Breda stelt in een reactie nog niet op de hoogte te zijn van het initiatief van Spekkers en daarom nog niet echt inhoudelijk kunnen reageren. Wel wil een zegsvrouw kwijt dat het motto van het College van Burgemeesters en Wethouders juist ‘open en transparant’.