DEN HAAG - De Europese Unie (EU) moet de internetvrijheid beschermen en daarom ''digitaal politiek asiel'' aanbieden aan webhosts die sites als WikiLeaks faciliteren.

Dat bepleitte Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks donderdag in een overleg met minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken).

Volgens El Fassed moet de EU de blokkade van hosts van klokkenluiderssite WikiLeaks ongedaan maken. Voor zo'n blokkade is een uitspraak van de rechter nodig, anders is er sprake van internetcensuur, aldus het Kamerlid.

Financiering

Hij vindt verder dat de EU de financiering door derden van WikiLeaks mogelijk moet maken, omdat ook dit niet door een rechter is verboden.

GroenLinks roept Rosenthal ook op te voorkomen dat de EU op een of andere manier meewerkt aan een mogelijke uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten.

El Fassed vreest dat Assange daar dan geen eerlijke rechtsgang zou krijgen. Assange werd dinsdag in Groot-Brittannië aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van Zweden, waar hij wordt beschuldigd van zedenmisdrijven.

D66

Behalve GroenLinks wilde ook D66 weten wat de lijn van Rosenthal is als hij begin volgende week tijdens een ontmoeting met collega's in Brussel mogelijk over de kwestie-Assange spreekt.

De minister wees erop dat het een zaak is van de betrokken lidstaten en niet van de EU. Nederland en de EU kunnen en willen volgens hem niet treden in de bevoegdheid van Zweden om Assange eventueel uit te leveren aan de VS.

Gedragscode

Rosenthal wilde er verder niet op ingaan. Wel wees hij nog op een initiatief van Nederland en Frankrijk om te komen tot een gedragscode voor internetvrijheid. Dat krijgt binnenkort ''handen en voeten'' en kan al rekenen op sympathie van Canada en Estland, aldus de bewindsman.

D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde weten of de Europese documenten eigenlijk wel 'wikileaksproof' zijn. Volgens Rosenthal wordt ook dat aspect tegen het licht gehouden.