AMSTERDAM - Een groep hackers heeft na Mastercard.com ook de website Visa.com woensdagavond platgelegd.

De hackers lieten eerder woensdag weten alle bedrijven die klokkenluiderssite Wikileaks tegenwerken, aan te willen pakken.

Eerder op de dag viel de actiegroep Anonymous al de websites van het OM van Zweden, de Zwitserse postbank, Paypal en Mastercard aan. De laatste twee stopten met het overmaken van donaties aan Wikileaks.

Visa.com

Ook Visa stopte met de doorgifte van financiële donaties aan de organisatie, dit tot onvrede van de actiegroep die besloot woensdagavond rond 22.00 uur Nederlandse tijd de website middels een DDoS-aanval offline te halen. Een aantal van de hackers zou afkomstig zijn van het forum 4Chan.

De aanval op Visa.com werd een uur van te voren aangekondigd op Twitter. Volgens Anonymous doen inmiddels vierduizend vrijwilligers mee aan de verdediging van de klokkenluiderwebsite en de ''martelaar van de vrijheid van meningsuiting" WikiLeaks-oprichter Jullian Assange.

Twitter

In een boodschap die woensdag verspreid werd via 4Chan dreigen de hackers tevens met een aanval op microblogdienst Twitter. De website wordt beschuldigd van censuur omdat het onderwerp '#wikileaks' niet trending is geworden.

Onderwerpen worden op Twitter trending wanneer veel mensen wereldwijd over het onderwerp praten. Als onderwerpen in de lijst met meest besproken zaken komen, heeft dat vaak als gevolg dat er nog meer over het onderwerp bericht gaat worden. Volgens onderzoekers is het onmogelijk dat Wikileaks niet in de lijst kwam te staan.

Operation: Payback

De hackers hebben inmiddels de website Anonops.net ingericht met de titel 'Operation: Payback'. Op deze website verscheen tevens de waarschuwing aan Twitter. Operation: Payback is een groep die al langer aanvallen uitvoert op tegenstanders van piraterij op internet.

Facebook besloot woensdagavond de pagina van Operation: Payback te blokkeren vanwege het schenden van de regels van de netwerksite.