AMSTERDAM – GroenLinks wil dat de minister De Jager van financiën met spoed gaat onderzoeken of er met klantgegevens van ING, die gemakkelijk te openbaren zijn wegens een ontwerpfout, op grote schaal fraude kan worden gepleegd.

Dat laat GroenLinks Kamerlid Braakhuis weten in een blog. Braakhuis heeft inmiddels ook Kamervragen ingediend over de zaak.

Vorige week werd bekend dat door een ontwerpfout in het internetbankieren van ING privégegevens zoals rekeningnummer en woonplaats van rekeninghouders te achterhalen zijn.

Melding

Wanneer mensen via internetbankieren geld overmaken naar een andere ING-klant en het rekeningnummer en de naam komen niet overeen verschijnt er een melding in beeld. De bank vraagt dan of het de bedoeling is dat naar die persoon geld wordt overgemaakt. Bij de melding staan voorletters, achternaam en woonplaats vermeld.

Kwaadwillenden kunnen volgens Tweakers.net, die de fout ontdekte, eenvoudig alle namen, woonplaatsen en rekeningsnummers van alle ING-klanten achterhalen. ING liet in een reactie weten de service niet offline te halen.

Webwinkels

“Met dit soort potentieel gevaar voor fraude kan niet lichtzinnig omgegaan worden”, stelt Braakhuis. “De consument kan hier de dupe van worden. Ik vraag de minister om zo snel mogelijk in te grijpen.”

Braakhuis meent dat wanneer de gegevens eenmaal in handen van kwaadwillende zijn, deze gemakkelijk aankopen kunnen doen bij webwinkels op naam van iemand anders.

Handtekening

Volgens het Kamerlid accepteert De Nederlandsche Bank (DNB) betalingen per machtiging via internet en dus zonder handtekening. Dit zou volgens Braakhuis zorgen dat de klanten van ING, nu hun gegevens gemakkelijk te achterhalen zijn, niet meer zeker zijn van hun saldo.

Hij wil van de minister weten of het klopt dat DNB betalingen zonder handtekening accepteert en of hier iets aan gedaan zal worden. Bovendien wil Braakhuis een garantie van de minister dat klanten van ING en beheerders van webwinkels geen nadelige financiële of materiële gevolgen zullen ondervinden van mogelijke fraude.