LONDEN - De Britse koningin Elizabeth II heeft op eigentijdse wijze haar het volk toegesproken ter gelegenheid van haar vijftigjarig jubileum. Op de koninklijke website bedankte ze woensdag haar onderdanen voor de steun die ze altijd heeft gekregen.

Elizabeth, die door veel mensen als ouderwets wordt gezien, zei in een korte boodschap dat de viering niet alleen een moment moet zijn om trots terug te kijken op het verleden. Jong en oud moeten met vertrouwen de toekomst tegemoet zien, aldus de Britse vorstin op internet.

Elizabeth verscheen in tegenstelling tot bij andere jubilea woensdag wel in het openbaar. Ze opende een kliniek voor kankerpatiënten als eerbetoon aan haar vader. Het jubileum ging woensdag verder gepaard met 41 saluutschoten in het Londense Hyde Park.

Elizabeth werd in 1952 koningin op een onverwacht moment. Haar vader koning George VI overleed vrij plotseling en dezelfde dag nog besteeg Elizabeth de troon.

Festiviteiten

De festiviteiten rond haar julibeum komen pas in de zomermaanden op gang. Deze woensdag staat vooral in het teken van de herdenking van de dood van haar vader die aan longkanker overleed.

De afgelopen tijd kwam de Britse koninklijke familie nogal eens negatief in het nieuws. Zo nam haar schoondochter Sophie het Britse kabinet op de hak toen ze in gesprek was met een vermomde journalist.

Haar kleinzoon Harry bleek onlangs aan de drugs te hebben gezeten. Elizabeth zelf werd het kwalijk genomen dat ze nogal afstandelijk reageerde op de dood van prinses Diana, in 1997.