AMSTERDAM – De nieuwe profielpagina’s op Facebook zorgen ervoor dat er nog meer informatie van gebruikers openbaar is dan voorheen.

Daarvoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Sophos.

Paul Ducklin, hoofd technologie bij Sophos, wijst in een blog op het feit dat gebruikers aangespoord worden meer gegevens te delen.

Zo kunnen internetters nu op de basis van ervaringen en overeenkomende interesses met elkaar in contact komen. Ook is er meer aandacht voor foto's. Dit betekent dat de nadruk op deze informatie komt te liggen terwijl dat nu niet het geval is, waarschuwt Ducklin.

'Goed nadenken'

Sophos raadt Facebookgebruikers dan ook aan goed na te denken over welke informatie ze bij het nieuwe profiel openbaar willen maken.

Zorgen rondom de privacy op de netwerksite bestaan al langer. Het afgelopen jaar tikten verschillende partijen Facebook op de vingers. Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, liet in september nog weten de zorgen over het privacybeleid ‘overdreven’ te vinden.

Hij verwacht dat de zorgen altijd zullen blijven bestaan. “Veel mensen die zich zorgen maken om privacy en daaraan verwante kwesties, zullen elke kleine misstap aangrijpen en deze zo groot mogelijk opblazen”, aldus de 26-jarige oprichter van de netwerksite.

Openbaar profiel

Inmiddels heeft Facebook een aantal veranderingen doorgevoerd, maar blijft het profiel standaard openbaar voor derden. Gebruikers moeten er bewust voor kiezen het profiel achter slot en grendel te plaatsen.

“We realiseren ons dat mensen ons waarschijnlijk nog voor een hele lange tijd blijven bekritiseren, maar we moeten gewoon blijven geloven dat we het juiste doen”, vertelde Zuckerberg in september.