AMSTERDAM – De strijd tussen Motorola en Android aan de ene kant en Apple aan de andere kant is een nieuwe fase in gegaan. Inmiddels komt een rechtszaak over de ruzie rondom 42 patenten steeds dichterbij.

Dat melden Amerikaanse media op basis van een analyse van stukken van de rechtbank.

Apple beschuldigt Motorola nu van het schenden van 24 patenten. In 21 van de 24 gevallen gaat het om technieken in Android, dit besturingssysteem draait op verschillende telefoons van Motorola.

Producten

De telefoonmaker beschuldigt Apple vervolgens van de schending van achttien patenten. Het gaat dan vooral om onderdelen van iPhones, iPads en iPods.

Motorola beweert bepaalde technieken ontwikkeld te hebben waarvan Apple zeker weet dat ze afkomstig zijn van oprichter Steve Jobs. De meningsverschillen beperken zich niet tot producten van Apple. Er is ook onenigheid over een lange lijst modellen van Motorola, waaronder de Droid-smartphone.

Apple zou volgens Ars Technica inmiddels al een aantal vooraanstaande advocaten hebben ingeschakeld. De website waarschuwt dan ook voor een mogelijk langslepende rechtszaak.

Importverbod

De patentruzie begon begin oktober toen Motorola bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) pleitte voor een importverbod voor een aantal producten van Apple in verband met patentschending.

Apple reageerde eind oktober op de aantijgingen met een eigen aanklacht. Motorola zou onder meer inbreuk maken op patenten voor de besturing van telefoons.