AMSTERDAM – Google heeft de dienst Google Wave overgedragen aan de Apache Software Foundation (ASF) waar de techniek onder de naam Apache Wave verder ontwikkeld kan worden.

Dat blijkt uit een blogpost van Google. Eind januari werd een voorstel gedaan aan de ASF.

De organisatie is verantwoordelijk voor tal van open source projecten en de ontwikkeling van software. Verschillende mensen van Google, Novell, en softwarebedrijf SAP spraken de hoop uit dat Apache Wave toegevoegd zou worden aan die lijst.

Met Google Wave kunnen gebruikers met elkaar samenwerken in hun browser door middel van het uitwisselen van data. De dienst zou nog tot eind dit jaar online blijven, maar nieuwe ontwikkelingen voor Wave zijn sinds augustus stopgezet.

Ontwikkelen

In het voorstel werd geopperd de code van Wave over te dragen aan ASF. Het is voor de organisatie wellicht een risico om verder te gaan met Wave omdat Google met het project stopte wegens het gebrek aan interesse van het publiek.

Toch heeft Google de dienst nu overgedragen aan Apache waar de software verder ontwikkeld kan worden.

Samenwerking

Wave werd ruim een jaar geleden aangekondigd en later gelanceerd voor consumenten. De dienst richt zich op online samenwerking en communicatie en integreert onder meer e-mail, chat, documentbeheer en foto-uitwisseling in één dienst.

Gebruikers kunnen via de site 'live' met elkaar mailen en chatten: als twee mensen tegelijk aan een Wave werken, zien ze elkaars bijdragen direct letter voor letter op het scherm verschijnen. Ook kunnen gebruikers samen aan documenten werken, en foto's of andere bestanden uitwisselen.