AMSTERDAM – De gegevens van ruim 63.000 klanten van de Nederlandse Energie Maatschappij (NL Energie) zijn door een lek op de website openbaar geworden.

Dat schrijft Tweakers.net na een tip van een anonieme bron.

Via een map op de website waarin gegevens van klanten werden opgeslagen als back-up waren de gebruikersnamen, wachtwoorden en e-mailadressen van tienduizenden klanten te zien.

Normaal is de map vergrendeld en zijn de bestanden versleuteld. Dat was nu niet het geval. De NL Energie heeft laten weten een intern onderzoek te starten. Het lek is inmiddels, nadat Tweakers het bedrijf informeerde, verholpen.

Inloggen

Met de gegevens kunnen kwaadwillenden inloggen op de Mijn Energie-pagina waar verschillende persoonlijke gegevens op staan, waaronder het energieverbruik, openstaande rekeningen en adresgegevens. Vooralsnog zijn er geen verdachte transacties geconstateerd.

Directeur Hardol Swinkels laat aan Tweakers weten alle klanten schriftelijk te informeren over het lek. In de brief zal het verzoek staan een nieuw wachtwoord te kiezen. Volgens Swinkels gaat het vermoedelijk om ‘een menselijke fout van een programmeur’.

Maurice de Hond

Ook de gegevens van Maurice de Hond, die in verschillende reclamespotjes van de energiemaatschappij speelt, waren openbaar beschikbaar. De Hond bevestigt dat de gegevens kloppen en noemt dergelijke fouten ‘slordig’ en ‘betreurenswaardig’.