AMSTERDAM – Skype zal zich zeer binnenkort steeds meer gaan richten op webfunctionaliteiten in plaats van het eigen desktopprogramma.

Dat bericht Techcrunch maandag op basis van anonieme bronnen.

Skype wordt momenteel gebruikt via software die te installeren is op computers. In het eerste kwartaal van 2011 zou echter een op het web gebaseerde versie van belprogramma worden gelanceerd.

Vanaf dat moment zouden de ruim 500 miljoen gebruikers het programma ook kunnen raadplegen via browsers en een aantal websites waarmee Skype samenwerkingen hoopt aan te gaan, aldus de bronnen.

Facebook en LinkedIn

Zo gaan er al maanden geruchten over een integratie van Skype in Facebook nadat de netwerksite al deels geïntegreerd werd in het belprogramma. De partijen lieten toen weten dat de aankondiging niet het einde was van de samenwerking. Een ontwikkelaar van Facebook-applicaties ontdekte bovendien onlangs een code die wees op de toekomstige mogelijkheid te videobellen via Skype op Facebook.

Inmiddels zou ook LinkedIn bezig zijn met de integratie van Skype in de zakelijke netwerksite. LinkedIn onthoudt zich echter van commentaar.

Browser

Skype zou vanaf begin 2011 bovendien in browsers te gebruiken zijn via een plugin. Daarbinnen zal Skype mogelijk ook sms-functionaliteiten en geavanceerde belopties gaan aanbieden.