RIJSWIJK - Klokkenluiderssite WikiLeaks is zondagavond een paar uur niet te zien geweest op het Nederlandse internetadres wikileaks.nl. Wie de pagina opvroeg, kreeg tussen circa 18.00 uur en 23.30 uur een foutmelding.

Provider e-Dot in Zoetermeer stelde desgevraagd dat de foutmelding op de site er waarschijnlijk op duidt dat de pagina een update kreeg.

Het bedrijf kon daar echter geen uitsluitsel over geven, omdat zij geen uitspraken over klanten doet.

Geheime berichten

Het is niet duidelijk of er in de periode dat de site niet beschikbaar was, documenten op de site zijn gezet. WikiLeaks, die wereldwijde ophef veroorzaakte met geheime berichten van Amerikaanse diplomaten, is sinds vrijdag te vinden op het Nederlandse adres. De pagina was kort daarvoor door Amerikaanse providers verdreven van zijn gebruikelijke .org-adres.

WikiLeaks begon op 28 november met het publiceren van zo'n 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten. De documenten tonen hoe negatief VS-diplomaten denken over vele regeringsleiders. Dat leidt tot veel diplomatieke problemen voor de VS.

Den Haag

De ambassadeberichten komen gefaseerd naar buiten. Het eerste stuk van de Amerikaanse ambassade in Den Haag verscheen zaterdag. Het gaat over de steun van Nederland aan het Kopenhagenakkoord, dat op de klimaattop in de Deense hoofdstad eind vorig jaar werd overeengekomen.

Premier Mark Rutte liet eerder weten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de publicaties nauwlettend in de gaten houdt, om berichten onmiddellijk te kunnen analyseren.