AMSTERDAM - De oudste foto's uit Nederlandse collecties zijn vanaf 2 maart te zien op een speciale website van het Rijksmuseum in Amsterdam en het Leidse Prentenkabinet. Het gaat om ongeveer 3.700 afbeeldingen, zo heeft het Rijksmuseum woensdag bekendgemaakt.

Het museum en het prentenkabinet hebben respectievelijk 2.100 en foto's uit hun eigen collectie en zo'n 700 afbeeldingen uit de verzamelingen van 25 andere musea in kaart gebracht.

Op de site www.earlyphotography.nl (die overigens nog niet actief is) komen bijvoorbeeld de vroegste foto's van steden als Rotterdam en Amsterdam. Verder portretten van bekende personen en landschappen. Volgens het Rijksmuseum geeft de reeks een "dwarsdoorsnede van de fotografische productie in de pioniersjaren 1839-1860". Het is de bedoeling dat de site steeds wordt aangevuld met nieuwe aankopen, schenkingen of vondsten.

Het onderzoek naar de foto's werd gedaan door Saskia Asser, conservator van Huis Marseille in Amsterdam. In deze instelling is van 2 maart tot en met 26 mei een tentoonstelling te zien met een aantal foto's uit de collectie.

/NETDen Haag zet deel Gemeentearchief op internetAmsterdam zet gemeentearchief op internet'Archieven over voorouders moet op internet'