AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is boos over een trucagefoto op Indymedia, een website voor linkse activisten.

De afbeelding vergelijkt het beleid van gemeente, politie en justitie in de hoofdstad met de Jodenvervolging.

Boven een foto van een razzia staan de gezichten van Van der Laan, korpschef van de politie Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar.

Van der Laan liet zaterdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf via zijn woordvoerder weten dat hij de foto ''beneden alle peil’’ vindt.

Geen historisch benul

Hij noemt die kwetsend, vooral voor personen die zelf herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog hebben. Volgens de burgemeester hebben de makers ''geen enkel historisch benul’’. Hij zal echter geen aangifte tegen hen doen.

In een verklaring op Indymedia zeggen de makers van de foto te willen protesteren tegen zaken als het oppakken van illegalen en preventief fouilleren.

Politiestad

Bij dat laatste zou de politie het vooral op ''mensen met een ander tintje dan roze’’ hebben voorzien. Volgens hen is Amsterdam ''een politiestad’’ aan het worden en is er sprake van ''fascistoïde praktijken’’.