AMSTERDAM – WikiLeaks is vrijdag circa zes uur van het internet verdwenen. De Amerikaanse webhost die de domeinnaam WikiLeaks.org faciliteerde op het web, everydns.net, moest naar eigen zeggen onder druk van ''massale aanvallen'' op de omstreden site met de WikiLeaks stoppen.

WikiLeaks werd 'gekilled' om andere klanten tegen de schadelijke aanvallen te beschermen.

WikiLeaks verdween zo van het internet, maar slaagde erin op een ander, Zwitsers internetadres terug te keren. Het nieuwe adres van de 'klokkenluiderssite' is wikileaks.ch.

Everydns.net stelde dat het werd bestookt door hackers die WikiLeaks.org wilden uitschakelen. Daarmee bracht WikiLeaks andere diensten van everydns.net in gevaar en werd om 04.00 uur onze tijd gestopt met WikiLeaks.

Regering

Een advocaat in Engeland van WikiLeaks-oprichter Julian Assange, Mark Stephens, zei vrijdag dat waarschijnlijk een staat achter de cyberaanvallen op WikiLeaks.org zit.

''Waarschijnlijk iemand die uit naam van een regering handelt, heeft letterlijk honderdduizenden kwetsbare computers in heel de wereld overgenomen om ze tegelijkertijd de website van WikiLeaks te laten oproepen'', aldus Stephens.

De aanvallen op de website volgen op de publicatie van een grote hoeveelheid veelal vertrouwelijke berichten van Amerikaanse diplomaten die een aantal regeringen, vooral de Amerikaanse, in verlegenheid hebben gebracht.

Verkrachting

Assange wordt in Zweden gezocht wegens zijn vermeende betrokkenheid bij een verkrachting. Stephens zei dat de Britse en Zweedse autoriteiten weten waar zijn cliënt is en contact met hem hebben. Hij zei niet waar de 39-jarige Australiër is en of die spoedig wordt aangehouden.

Provider Amazon, die ervoor heeft gezorgd dat WikiLeaks de documenten op internet kon zetten, is deze week ook gestopt met WikiLeaks. Het bedrijf ontkent dat dit onder politieke druk in de VS is gebeurd.

Amazon stelde dat bij nader inzien bleek dat de circa 250.000 berichten die WikiLeaks verpreidde, voor een belangrijk deel niet aan WikiLeaks toebehoorden. Ze voldoen daarom niet aan de eisen die Amazon voor publicatie stelt. Amazon is pas na beoordeling achteraf tot deze slotsom gekomen.