AMSTERDAM – Het mobiele besturingssysteem iOS van Apple heeft in zeven maanden tijd zo’n 10 procentpunt marktaandeel moeten inleveren in Nederland.

Aan het begin van het jaar had iOS zo’n 60 procent van de Nederlandse markt voor mobiele besturingssystemen in handen, in mei steeg dit percentage naar ruim 61 procent. Over november moest Apple echter tevreden zijn met 51,38 procent marktaandeel.

Dat meldt statistiekenverzamelaar Statcounter, die aan de hand van webverkeer het marktaandeel van onder andere browsers en besturingssystemen meet.

Android

Sinds een aantal maanden is Android van Google sterk in opkomst. In januari was Android slechts goed voor 4 procent van de Nederlandse mobiele markt. In november was dit 23,25 procent.

De opkomst van Android gaat ook ten koste van Symbian, het besturingssysteem van Nokia dat wereldwijd nog steeds marktleider is. In Nederland geeft Statcounter Symbian slechts 12,31 procent marktaandeel waar dat in januari nog 21,79 procent was.

Wereldwijd andere cijfers

Wereldwijd is de markt heel anders verdeeld. Symbian is daar marktleider met bijna 32 procent, gevolgd door iOS met bijna 22 procent en Blackberry met ruim 19 procent. Een verklaring voor het verschil in de het aandeel van vooral Symbian kan zijn dat veel Nederlanders Nokiatoestellen hebben zonder gebruik te maken van internet.

Nieuwssite Digitimes concludeerde dinsdag na eigen onderzoek dat Android al in 2011 wereldwijd marktleider zal zijn met een aandeel van 29,7 procent. Eerder werd verwacht dat Android pas in 2014 marktleider zou zijn.

Over 2010 behaalt Android volgens Digitimes 20,8 procent marktaandeel. Symbian blijft het systeem van Google dan nog voor met 35,5 procent.