AMSTERDAM – De browsers Firefox en Internet Explorer hadden in de maand november vrijwel hetzelfde percentage van de markt in handen. Internet Explorer was voorheen altijd duidelijk marktleider.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekenverzamelaar Statcounter.

Firefox komt in de maand november uit op 38,5 procent marktaandeel terwijl Internet Explorer staat op 38,9 procent. In januari stond IE nog op ongeveer 45 procent en moest Firefox het doen met ruim 39 procent.

Chrome wint

Wereldwijd blijft Internet Explorer wel ‘gewoon’ marktleider. Volgens de cijfers van Net Applications, die zoals elke maand afwijken van die van Statcounter, moet Firefox voor de tweede maand op rij inleveren aan Chrome en Safari. Ook Internet Explorer verliest wederom.

Internet Explorer verliest bijna een procentpunt terwijl Firefox ‘slechts’ 0,1 procent hoeft in te leveren. Voor de tweede maand op rij zijn Safari en vooral Chrome van Google de grote winnaars.

Laatstgenoemde kwam over november uit op 9,25 procent marktaandeel, waar de browser het vorige maand nog moest doen met 8,5 procent. Safari steeg licht van 5,36 naar 5,55 procent marktaandeel.

Teruggang Firefox

Opvallend is de teruggang van Firefox. De browser die, vooral voor de komst van Chrome, groeide ten koste van Internet Explorer van Microsoft. In januari 2010 had Firefox nog een marktaandeel van 24,43 procent in handen, waar het nu tevreden moet zijn met 22,75 procent.

Internet Explorer moest echter nog meer inleveren. De browser die nog steeds goed is voor meer dan de helft van de markt stond aan het begin van dit jaar op ruim 62 procent en kwam in november uit op 58,26 procent. Chrome is ten opzichte van het begin van het jaar ruim 4 procentpunt gestegen van 5,22 procent naar 9,25 procent.

Statcounter

Statcounter kent wereldwijd ook groei toe aan Chrome en Safari en constateert verlies voor Firefox en Internet Explorer, alleen de cijfers liggen hier iets anders dan bij Net Applications.

Zo zou Internet Explorer uitkomen op slechts 48,16 procent marktaandeel. Firefox krijgt van Statcounter ruim 31 procent marktaandeel en Chrome 13,35 procent. Safari zou 4,7 procent van de markt in handen hebben.