AMSTERDAM – KPN start in februari 2011 met het testen van Long Term Evolution (LTE), een nieuwe techniek voor mobiele communicatie. Met LTE kunnen downloadsnelheden van 100 Mbps worden bereikt.

Dat maakt KPN woensdag bekend.

LTE wordt de opvolger van het huidge GSM en UMTS en is een techniek die wordt gebruikt bij 4G-netwerken. KPN zal LTE testen in een gebied van twintig vierkante kilometer in Den Haag en Voorburg en is daarmee de eerste operator in Nederland die LTE op deze schaal test.

Films streamen

Via LTE wordt het bijvoorbeeld mogelijk om films te streamen in plaats van te downloaden. Bedrijven kunnen ook intensieve datatransport realiseren via een LTE-netwerk, aldus KPN.

Wanneer de provider LTE grootschalig op de markt gaat brengen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moeten er voldoende goede smartphones en andere mobiele apparaten zijn die met LTE kunnen werken.

Daarnaast moeten er voldoende nieuwe toepassingen op de markt komen die de hoge snelheden van LTE nodig hebben en er moet sprake zijn van voldoende vraag bij bedrijven en consumenten.

KPN verwacht dat dit nog een aantal jaren zal duren.