AMSTERDAM - Connexxion, een van de grootste vervoerders in Nederland, sluit zich aan bij de nieuwe ov-planner van Google.

Reizigers kunnen de dienstregeling van Connexxion vanaf januari terugvinden in Google Transit, ''maar mogelijk zelfs nog eerder''. Dat heeft Connexxion woensdag bekendgemaakt.

De zoekgigant lanceerde woensdag in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS) en het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB de dienst Google Transit. Daarmee kunnen reizigers via Google hun reis met het openbaar vervoer voorbereiden.

Reizigers kunnen de routes en dienstregelingen van alle NS-treinen in Nederland en van alle trams, metro's, bussen en veerponten van het GVB in de regio Amsterdam zien op Google Maps.

Connexxion

Gebruikers van Google Maps kunnen door de toevoeging van Transit hun reis van deur tot deur via internet plannen. ''We streven ernaar om alle ov-bedrijven in Nederland op te nemen in Transit'', zei directeur Pim van der Feltz van Google Benelux dinsdagochtend al.

Connexxion laat dinsdagmiddag weten al enkele maanden geleden contact te hebben gezocht met Google. ''Het is voor ons een manier om onze dienstregeling nog toegankelijker te maken voor het publiek'', liet een woordvoerder weten. ''We zitten momenteel volop in de testfase.''

Storingen

De Nederlandse Spoorwegen maakten bekend dat zij nu voor het eerst de actuele reisinformatie beschikbaar stellen aan derden, waardoor bijvoorbeeld storingen meteen meegenomen worden. Tot nu toe werd alleen de dienstregeling gedeeld.

NS denkt niet dat Google Transit het in Nederland al bestaande 9292ov kannibaliseert, 9292 is een gezamenlijk initiatief van de ov-bedrijven. ''Ons doel en ook van 9292ov is om reisinformatie zo breed en laagdrempelig mogelijk beschikbaar te stellen'', aldus een woordvoerder van NS. De site zou dan ook zijn bestaansrecht houden.

''Misschien raken ze een deel van de bezoekers kwijt, maar hoe meer ov-informatie er verspreid wordt, hoe beter.''

Reactie 9292

9292ov.nl laat in een verklaring weten benieuwd te zijn naar Google Transit. "Alle initiatieven die bijdragen aan meer en tevreden ketenreizigers in het openbaar vervoer zijn welkom en worden door ons ondersteund."

Google Transit is echter geen gevaar voor 9292, vindt de organisatie zelf. "Eerder een versterking van het hogere doel om meer mensen in het OV te verleiden."