AMSTERDAM – De Chinese overheid heeft de klokkenluiderssite Wikileaks dinsdag geblokkeerd voor alle inwoners.

Dat berichten verschillende Amerikaanse media.

De overheid laat in een verklaring weten dat het op deze manier hoopt dat de band tussen de Verenigde Staten en China niet beschadigd raakt.

Deze week publiceert de klokkenluiderssite in totaal 250.000 geheime berichten over contacten tussen Amerikaanse ambassades en de regering Washington.

DDOS-aanval

Wikileaks.org was dinsdag, naast de blokkade vanuit China, voor de tweede keer in drie dagen het slachtoffer van een cyberaanval. Via Twitter laat de organisatie rond 13.00 uur Nederlandse tijd weten: “Momenteel zijn we het slachtoffer van DDOS-aanval.”

DDoS staat voor Distributed Denial of Service, een type aanval waarbij een groot aantal computers het slachtoffer bestookt met internetverkeer. Doorgaans wordt zo'n aanval uitgevoerd met behulp van een botnet, een netwerk van pc's die zijn besmet met een computervirus dat hackers de controle over het systeem geeft.

Eerdere aanval

Zondag werd WikiLeaks ook al aangevallen. Maandag werd die aanval opgeëist door iemand met de naam ‘Jester’, die zichzelf een hacktivist noemt. Voor de goede zaak zou Jester communicatielijnen belemmeren.