AMSTERDAM – De aanval op servers van zoekgigant Google in januari zijn inderdaad uitgevoerd door de Chinese overheid.

Uit geheime berichten die klokkenluiderssite WikiLeaks zondag publiceerde en waar The New York Times over bericht, blijkt dat het Chinese Politbureau, het uitvoerende orgaan van vele communistische partijen in het land, de aanval opzette en uitvoerde.

WikiLeaks is afgelopen weekeinde begonnen met de publicatie van 250.000 geheime berichten over contacten tussen Amerikaanse ambassades en de regering Washington.

Een Chinees contact heeft volgens de publicaties aan de ambassade in Peking laten weten dat de aanval op Google onderdeel was van een campagne van het Chinese Politbureau, dat de politieke macht in het land in handen heeft. Verschillende Amerikaanse en andere Westerse overheidsinstellingen en bedrijven werden destijds gehackt en Google was daar onderdeel van.

Gmail

De servers van de zoekgigant werden aangevallen omdat de overheid toegang wilde krijgen tot Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten en dissidenten. Google en andere partijen lieten eerder al weten te vermoeden dat de Chinese overheid achter de aanval zat, maar dat werd vanuit China altijd ontkend.