LONDON/NEW YORK - Wikileaks heeft een wereldwijde diplomatieke crisis veroorzaakt met de publicatie van 250.000 berichten die vanuit Washington werden verstuurd naar Amerikaanse ambassades. Dat stelde de Britse krant The Guardian zondagavond.

De krant kreeg net als een aantal andere kwaliteitskranten eerder de beschikking over de documenten, die veel gevoelige informatie bevatten over het contact tussen de Verenigde Staten en andere landen.

Uit de documenten blijkt onder meer dat het terreurnetwerk al-Qaeda nog altijd financiële steun ontvangt vanuit Saudi-Arabië.

Het soennitische koninkrijk zou via koning Abdullah meerdere keren bij Washington hebben aangedrongen op militaire actie tegen nucleaire installaties van de sjiitische aartsrivaal Iran.

Noord-Koreaanse raketten

Volgens de Amerikaanse diplomatieke post zou Iran ook de beschikking hebben over Noord-Koreaanse raketten, die West-Europese landen zouden kunnen treffen.

De Amerikaanse regering blijkt haar beambten in het buitenland onder meer te hebben ingezet om allerlei informatie te vergaren over een groot aantal belangrijke politici.

Het ging niet alleen om regeringsleiders, maar ook om hoge functionarissen bij de Verenigde Naties, waarvan het hoofdkwartier in New York staat. Washington wilde niet alleen alles weten over de netwerken van deze personen, maar aasde ook op hun creditcard- en DNA-gegevens.

Roekeloos en gevaarlijk

Het Witte Huis veroordeelde de publicatie van de documenten en noemde de actie van WikiLeaks ''roekeloos en gevaarlijk''. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie kondigde aan dat het Pentagon maatregelen neemt om geheime informatie beter te beschermen.

Zo moet het minder eenvoudig worden om gevoelige documenten over te schrijven van computers naar bijvoorbeeld usb-sticks.

Om de schade van het informatielek zoveel mogelijk te beperken, begon de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in de afgelopen dagen al een diplomatiek offensief, waarvoor ambassades in een reeks landen werden ingeschakeld.

Kwalificaties wereldleiders

Hieronder volgt een reeks opmerkelijke kwalificaties over wereldleiders, die staan in de documenten van de Amerikaanse regering die zondag werden gelekt door WikiLeaks.

Onderstaande quotes zijn onder meer afkomstig uit verhalen op de websites van de Britse krant The Guardian en het Duitse weekblad Der Spiegel. Deze media hadden vooraf inzage in de door WikiLeaks gelekte documenten.

- Dmitri Medvedev (president Rusland) en Vladimir Poetin (premier): Medvedev, officieel de machtigste politicus van Rusland, speelt in de praktijk ''de Robin van Poetins Batman''. (bericht dat de Amerikaanse ambassade in Moskou eind 2008 verstuurde naar Washington)

- Silvio Berlusconi (premier Italië): ''Zwak, ijdel en ineffectief als moderne Europese leider.'' (Elizabeth Dibble, een hoge diplomaat op de Amerikaanse ambassade in Rome)

- Nicolas Sarkozy (president Frankrijk): Is volgens een bericht van de Amerikaanse ambassade in Parijs ''lichtgeraakt'' en ''regeert op persoonlijke, autoritaire wijze''.

- Angela Merkel (Bondskanselier Duitsland): ''Risicomijdend en slechts zelden creatief.'' (Amerikaanse ambassade in Berlijn, maart 2009)

- Guido Westerwelle (Minister Buitenlandse Zaken Duitsland): ''Incompetent, ijdel en kritisch ten opzichte van de Verenigde Staten.'' (Amerikaanse ambassade)

- Horst Seehofer (leider regeringspartij CSU in Beieren): Weet niet dat 20.000 Amerikaanse militairen, de helft van de totale Amerikaanse troepenmacht op Duitse bodem, verblijft op bases in zijn eigen deelstaat. (idem)

- Benjamin Netanyahu (premier Israël): ''Elegant en charmant'', maar houdt zich nooit aan zijn beloften. (Amerikaanse diplomaat in Cairo)

- Hamid Karzai (president Afghanistan): ''Een extreem zwakke man die niet naar feiten luisterde, maar die zich liever liet misleiden door mensen die hem verhalen vertelden over de meest bizarre complotten tegen hem.'' (Amerikaanse ambassade Kabul)

- Kim Jong-il (dictator Noord-Korea): Een ''futloze ouwe'' die fysiek en psychologisch getraumatiseerd is als gevolg van een beroerte. (diverse diplomatieke bronnen)