WASHINGTON - De hoogste militair in het Amerikaanse leger, admiraal Mike Mullen, heeft vrijdag gezegd dat klokkenluiderswebsite WikiLeaks de Amerikaanse strijdkrachten en bondgenoten in gevaar brengt.

De site brengt naar verwachting de komende dagen opnieuw geheime stukken naar buiten.

Mullen deed zijn uitspraak in een interview dat zondag wordt uitgezonden op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

''Ik hoop dat de verantwoordelijken bij WikiLeaks eens nadenken over de verantwoordelijkheid die ze hebben voor de levens die ze blootstellen'', aldus de militair. Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat het lekken zou stoppen.

Dezelfde strekking

Mullen sprak eind oktober woorden van gelijke strekking, toen WikiLeaks meer dan 390.000 documenten over de oorlog in Irak publiceerde.

Naar verwachting lekt WikiLeaks een dezer dagen duizenden diplomatieke berichten over corruptiebeschuldigingen tegen politici in Rusland, Afghanistan en andere Centraal-Aziatische landen. De beschuldigingen zouden zo zwaar zijn, dat regeringen in verlegenheid kunnen worden gebracht.

Miljoenen documenten

Het zou gaan om zevenmaal meer documenten dan de 400.000 die WikiLeaks in oktober over Irak onthulde. In juli werden al 77.000 stukken over de oorlog in Afghanistan naar buiten gebracht.

WikiLeaks meldde vrijdag dat de Verenigde Staten zeven bondgenoten geïnformeerd heeft over de verwachte publicatie. Het gaat om Groot-Brittannië, Australië, Canada, Denemarken, Noorwegen en Israël.

Waarschuwing

Later op de dag meldden Italiaanse media dat de Amerikaanse regering ook Italië heeft gewaarschuwd.

Volgens de Arabische krant al-Hayat tonen de documenten dat Turkije steun verleende aan al-Qaeda in Irak. Ook zou blijken dat de VS hulp gaven aan de PKK, de Koerdische rebellen die tegen Turkije strijden, aldus de krant The Washington Post.