AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben Nederland gewaarschuwd voor documenten die de komende dagen worden gepubliceerd op de klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag gezegd.

Wikileaks heeft aangekondigd zo'n 2,7 miljoen vertrouwelijke documenten te zullen publiceren. Rosenthal heeft niet van de VS te horen gekregen op welke manier Nederland daarin voorkomt. "Maar waarschijnlijk speelt er iets dat met Nederland te maken heeft. We wachten rustig af."

De Amerikanen hebben volgens Wikileaks ook andere westerse landen gewaarschuwd, waaronder Groot-Brittannië, Australië, Israël, Turkije, Denemarken en Noorwegen.

Klokkenluiders

Wikileaks is een onafhankelijke website waar klokkenluiders anoniem geheime documenten kunnen publiceren, om zo misstanden aan de kaak te kunnen stellen. De website publiceerde eerder dit jaar zo'n 390 duizend documenten over de oorlog in Irak en ruim negentigduizend documenten over die in Afghanistan.

Uit de documenten over Afghanistan bleek volgens het radioprogramma Argos dat Nederlandse troepen in oktober 2007 bij een vuurgevecht in Uruzgan zestig Talibanstrijders hebben gedood. Het ministerie van Defensie zei dat niet te kunnen bevestigen.