DEN HAAG - De Haagse politie heeft het afgelopen jaar veel misdaden opgelost door gebruik te maken van bronnen op internet.

Een woordvoerder heeft een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd.

In totaal werden tot en met oktober 461 misdrijven opgelost door gebruik te maken van open bronnen op internet. Deze manier om de criminaliteit te bestrijden heeft het afgelopen jaar veel aandacht gekregen bij het Haagse korps.

''Daarvoor deden we het echt in de marge'', stelt een zegsman. Cijfers van het aantal op deze manier opgeloste misdrijven in 2009 heeft hij niet.

Speciale cursus

Agenten krijgen tegenwoordig een speciale cursus waarbij ze leren digitale applicaties als internet, smartphones, twitter, facebook of hyves te gebruiken bij het oplossen van misdrijven.

Bovendien zijn agenten tegenwoordig uitgerust met een iPhone, waarmee ze snel foto’s kunnen ontvangen van een crimineel die bijvoorbeeld voor een net gepleegde overval wordt gezocht. De aard van de misdrijven die op deze manier worden opgelost, varieert, van het vinden van een vermist kind tot het oplossen van inbraken.

Maar ook kon de politie voetbalrellen voorkomen die van tevoren via twitter werden besproken, aldus een zegsman.